Op 13 mei 2019 vierde de Stichting Oude Groninger Kerken haar verjaardag. Vijftig jaar geleden op diezelfde meidag in 1969 werd zij opgericht. Ter gelegenheid van deze mijlpaal presenteert de Stichting met de boekuitgave Ode aan de oude Groninger kerken voor de eerste keer in haar bestaan een up-to-date overzicht van haar bezit aan religieus erfgoed.

Over dit boek

Drieënhalf jaar geleden begonnen de eerste voorbereidingen aan het boek waarvoor Marjoleine de Vos en Justin Kroesen beiden maar liefst 96 bijdragen schreven over het huidige, volledige bezit aan religieus erfgoed van de Stichting in de provincie Groningen. De fotografen Bo Scheeringa en Jim Ernst voorzagen alle teksten van een fotografisch beeld. Filosoof Eelco van Es schreef een inleiding over de ontwikkeling van de Stichting sinds haar oprichting op 13 mei 1969.

 

Het resultaat is een even onconventioneel als klassiek vormgegeven en monumentaal boekwerk van ruim 3 kg, 5 cm dik, met 2 leeslinten, met 194 paginagrote foto's, opgeborgen in een luxe schuifhuls, 30,5 x 30,5 cm groot en met een omvang van 408 pagina's binnenwerk. Een boek met een enorme schat aan feitelijke, kunsthistorische informatie van religieus erfgoedspecialist Justin Kroesen en beleving-gerelateerde overdenkingen van schrijver/dichter Marjoleine de Vos over de kerken in het tot de verbeelding sprekende Groninger landschap. Een prachtige balans van weten & beleven.