Natuurlijk licht - Fototentoonstelling werk van Omke Oudeman

Vrijdag 6 september wordt de expositie ‘Natuurlijk licht’ - werk van fotograaf Omke Oudeman geopend in de Coendersborg in Nuis. In oktober 2019 is het vijf jaar geleden dat vakfotograaf Omke Oudeman overleed. Hij drukte jarenlang zijn stempel op de uitgaven van de Stichting Oude Groninger Kerken, Zijn blik op kerken - en alles en iedereen daar omheen - bepaalde in hoge mate het aanzien van veel uitgaven van de Stichting. Reden om een expositie in te richten met werk van deze fotograaf.

De titel verklaard

Fotograaf Omke Oudeman ontwikkelde zich de laatste jaren tot specialist op het terrein van interieur- en kerkenfotografie. Kenmerkend voor deze foto’s is het gebruik van uitsluitend natuurlijk licht. Fotosessies begonnen steevast met het zoeken naar het lichtknopje of het uitblazen van met de beste bedoelingen door de koster aangestoken kaarsen.

Mien Westerkwartier

Als extra activiteit wordt op twee zaterdagen een ‘vertelwandeling’ o.l.v. vertellers van Mien Winterkwartier aangeboden. De wandeling loopt van Coendersborg naar de molen van Niebert, deze afstand bedraagt 2,5 kilometer en de wandeling duurt zo’n anderhalf uur. Wandelen kan op zaterdag 21 september en zaterdag 5 oktober. Nadere details hierover volgen nog.

Vertelwandelingen

Op zaterdag 21 september en zaterdag 5 oktober organiseert Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) met medewerking van vertellers van Mien Westerkwartier twee ‘Vertelwandelingen’. Drie vertellers vertellen over ‘Gebeurtenissen in het Westerkwartier’. Zij doen dit op twee locaties en onderweg. Deze twee locaties zijn: de molen van Niebert, Molenweg 62 en de kerk van Nuis, Nieuweweg 29. De wandelingen worden georganiseerd in het kader van de expositie Natuurlijk licht met werk van fotograaf Omke Oudeman. Omke Oudeman was onlosmakelijk verbonden met Mien Westerkwartier als man van het eerste uur en als fotograaf.

 

Op beide locaties wordt vanaf 14.30 uur (tot uiterlijk 16.30 uur) ieder half uur een verhaal verteld. De startplaats en starttijd voor de wandelaars is Museum ’t Rieuw, Oudeweg 17 Nuis om 14.00 uur (verzamelen om 13.45 uur parkeerplaats). De wandelaars kunnen ook een ‘enkele reis’ wandelen en met de Jan Plezier van en naar Niebert worden gebracht. Vertrek naar Niebert om 14.45 uur vanaf ‘t Rieuw. De afstand van ’t Rieuw naar de molen in Niebert is ruim 2 kilometer. De Vertelwandeling kan ook helemaal per Jan Plezier worden gemaakt. Ook dan is het vertrek 14.45 uur vanaf ’t Rieuw. De kosten voor de Vertelwandeling zijn € 2,50 en dit bedrag kan ter plekke worden voldaan. Graag vooraf opgeven via onderstaande mail.