Fotograaf Taco Anema heeft het afgelopen jaar alle gebruikers van Groninger kerken voor de lens gehad. Speciaal voor het gouden jubileum ontstond zo een unieke serie van 95 groepsportretten.

Anema’s foto’s zijn bijzonder fascinerend. De foto’s vertellen over de plek van de kerk in de hedendaagse Groninger maatschappij, en over hoe mensen samenwerken in die context. Maar het zal niemand ontgaan dat geschiedenis, kunstgeschiedenis, gevoel voor esthetiek en oog voor uniciteit meespelen in elk nieuw beeld. Soms lijkt het of je naar een Vermeer of Rembrandt kijkt. Deze serie nieuwe klassiekers wordt getoond in de Der Aa-kerk in een bijzondere expositie, van 13 mei tot en met 21 juni. Later in het jaar wordt de expositie verplaatst naar het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort.