Fotograaf Taco Anema heeft het afgelopen jaar alle gebruikers van Groninger kerken voor de lens gehad. Speciaal voor het gouden jubileum ontstond zo een unieke serie van 95 groepsportretten.

Passanten- Expositie Taco Anema - Der Aa-kerk Groningen

Van zaterdag 22 juni tot en met zondag 18 augustus op de dagen woensdag tot en met zondag is in de Der Aa-kerk in Groningen de expositie Passanten te zien.
In opdracht van de jubilerende Stichting Oude Groninger Kerken maakte fotograaf Taco Anema 94 fotoportretten van gebruikers van Groninger kerken. Anema’s foto’s zijn bijzonder fascinerend. De foto’s vertellen over de plek van de kerk in de hedendaagse Groninger maatschappij, en over hoe mensen samenwerken in die context. Maar het zal niemand ontgaan dat geschiedenis, kunstgeschiedenis, gevoel voor esthetiek en oog voor uniciteit meespelen in elk nieuw beeld. Soms lijkt het of je naar een Vermeer of Rembrandt kijkt.
De foto’s worden tentoongesteld in een speciaal ontworpen installatie, ontworpen door Studio 212 Fahrenheit, in de vorm van een spiegelende kerk. Zo ziet de toeschouwer niet alleen de gebruikers van de kerken, maar ook zichzelf. Dit roept op tot reflectie: wat voor betekenis hebben deze bakens in het Groninger landschap voor u?
Zou u deel willen uitmaken van de gebruikersgroepen van vandaag, en die van morgen?
Later in het jaar wordt de expositie verplaatst naar het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort.

Passanten naar de RCE in Amersfoort - 16 september tot10 oktober

Na de zomerexpositie in de Der Aa-kerk verhuist de installatie naar het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Daar zal de tentoonstelling van maandag 16 september tot en met donderdag 10 oktober te zien zijn in de vrij toegankelijke bibliotheek, die van maandag tot en met vrijdag open is van 9.00 uur tot 17.00 uur.