Kerk Tolbert

Werkzaamheden kerk Tolbert

In Tolbert gaat de toren in de steigers voor het uurwerk en de wijzerplaat. Verder wordt het schilderwerk van het exterieur van de kerk hersteld.

Veel in deze kerk herinnert aan de bewoners van Auwemahuis en Harkema. De 17e eeuwse herenbanken bijvoorbeeld, en de verschillende zerken in het schip en koor. Op de luidklok staan de wapens van Carell van Inhuisen- en Kniphuisen (heer tot Nienorth, Vredewolt en Uplewardt) en van Ivo Auwema van Auwemahuis. In 1815 was de school in Tolbert zo bouwvallig geworden, dat er een alternatief gevonden moest worden. Tot 1862 kregen de kinderen les in het koorgedeelte van de kerk. Om iets van een afgesloten ruimte te creëren werd in de triomfboog een schot geplaatst.

Kerk Tolbert
Tolbert