Werkzaamheden Der Aa-kerk Groningen

Onderhoud vindt plaats binnenin de kerk. Het stucwerk zal hersteld worden, gevolgd door schilderwerk

Der Aa-kerk Groningen

De Onze­Lieve­Vrouwe der Aa­kerk, afgekort Der Aa­ of A­kerk, was naast de Martinikerk de tweede middeleeuwse parochiekerk in de stad Groningen. De oudste bron waarin de Der Aa-kerk kerk wordt vermeld is de bevestigingsbrief van de Utrechtse bisschop Otto III uit 1246. Hierin wordt een besluit bevestigd van een van zijn voorgangers, dat de bestaande kapel als parochiekerk zal functioneren. Een eerste kapel was gewijd aan Maria en Nicolaas in het havenkwartier van de stad Groningen. Hij werd omstreeks het midden van de dertiende eeuw herbouwd als een drieschepige basiliek met smalle zijbeuken, een toren, dwarspand, koortravee en drie apsiden aan de oostzijde. Hiervan leven alleen de eindwanden van het dwarspand en de schippijlers voort in het huidige gebouw.