Overdracht 102: Kerk Muntendam

23 april 2024

Overdracht Kerk Muntendam aan Groninger Kerken

Op dinsdag 23 april heeft het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Veendam haar kerkgebouw in Muntendam overgedragen aan Groninger Kerken. Met de overdracht van de kerk heeft Groninger Kerken 102 kerken, 2 synagogen, 62 kerkhoven, 9 vrijstaande torens en 8 pastorieën in haar bezit.

Kerk Muntendam

De kerk van Muntendam dateert uit 1841 en werd destijds mogelijk gemaakt door een subsidie uit Den Haag. Het is een ingetogen zaalkerk met een elegante dakruiter die trots op de voorgevel prijkt. Het bouwjaar 1841 wordt boven de voorgevel vermeld. De dakruiter herbergt een luidklok, waarvan het brons afkomstig is van een klok uit het Olde Convent in Groningen. Deze klok, oorspronkelijk gegoten in 1470, werd in 1843 omgesmolten tot de huidige luidklok. In 1864 plaatsten Petrus van Oeckelen en Zonen een imposant tweeklaviersorgel in de kerk.

Kerk Muntendam orgel
Kerk Muntendam overdracht

Veilige handen

Elke overdracht is een emotioneel moment, het resultaat van een zorgvuldig proces dat vaak meerdere jaren in beslag neemt. De overdracht van de kerk van Muntendam aan Groninger Kerken is een belangrijke stap in het veiligstellen van religieus erfgoed. Door samen te werken met verschillende partijen en te focussen op maatschappelijke relevantie en duurzaam behoud, blijft Groninger Kerken zich inzetten voor de instandhouding van onze prachtige kerken.

Fotoalbum overdracht Kerk Muntendam