'Hart voor Garsthuizen' wint ERL-pitch
25 november 2024Dorpshart krijgt nieuwe toekomst
Garsthuizen heeft met het ambitieuze project voor herontwikkeling van het voormalige kerkterrein de ERL-pitch gewonnen, een initiatief van de provincie Groningen voor vernieuwende plannen op het gebied van erfgoed, ruimtelijke kwaliteit en landschap. Dorpsbewoners en initiatiefnemers Marie-Lou Gregoire en Jan-Roelf de Vries presenteerden het plan tijdens de pitch. Hun betrokkenheid en passie overtuigden de jury, die het project uitriep tot een van de drie winnaars.
Een nieuw hart voor Garsthuizen
Sinds de sloop van de kerk in 2015 kampte het dorp met een "ongemakkelijke"leegte, zowel letterlijk als figuurlijk. Het project, in samenwerking met Groninger Kerken, moet dit gat opvullen. Architecte Marjolein van Eig heeft een ontwerp gemaakt dat de geschiedenis van de plek eert en tegelijkertijd toekomstbestendig is. Het plan hergebruikt materialen van de oude kerk, zoals rode bakstenen en kerkramen, en behoudt belangrijke erfgoedlocaties zoals het graf van de familie Van Starkenborgh Stachouwer. De oude fundamenten van de kerk blijven behouden en worden beschermd met een deklaag. Deze maakt de contouren van de vroegere kerk zichtbaar, terwijl het kerkhof en de grafzerken blijven bestaan. Op de plek van de kerktoren komt een open en overdekt paviljoen. Dit biedt niet alleen een uitzicht over de Groningse vlakte, maar ook een plek voor ontmoetingen, optredens en recreatie.
Erfgoed, landschap en ruimtelijke kwaliteit gecombineerd
Het project laat zien hoe erfgoed en moderne architectuur hand in hand kunnen gaan. Het sluit perfect aan bij de doelen van de ERL-pitch: het versterken van de unieke landschappelijke en culturele identiteit van Groningen. Het paviljoen wordt een herkenningspunt, zowel voor inwoners als passanten. Voor het dorp betekent het de terugkeer van een oriëntatiepunt en ontmoetingsplek, iets wat sinds 2015 werd gemist.
Erkenning en realisatie
De jury prees het project vanwege de manier waarop erfgoed, ruimtelijke kwaliteit en landschap naadloos in elkaar overgaan. Het ontwerp biedt zowel een eerbetoon aan het verleden als een functionele invulling voor de toekomst. Met deze prijs krijgt Garsthuizen niet alleen de middelen, maar ook de erkenning die nodig is om een droom te verwezenlijken. Zoals een van de betrokken dorpsbewoners het treffend samenvatte: "We hebben ons hart weer terug."
Meer over de ERL-pitch en de andere winnende projecten is te lezen op de website van de provincie Groningen.