Open Joodse huizen dag

25 april 2022

In het kader van de jaarlijkse Open Joodse Huizen dag wordt op woensdag 4 mei in de synagoge in Appingedam een bijeenkomst gehouden. Rika Pot zal vertellen over de struikelstenen voor de 76 door de nazi’s vermoorde Joodse Damsters en Henk Dijkstra werpt een blik op de Joodse geschiedenis van Appingedam.

Sara Kirby-Nieweg

Centraal staat het verhaal van Sara Kirby-Nieweg over haar familieleden die in de Nieuwstraat hebben gewoond. Toen in 1942 de eerste deportaties begonnen, telde Appingedam 82 Joodse inwoners, van wie slechts zes de oorlog overleefden. Sara, geboren in 1941, was één van hen. Zij was nog geen anderhalf jaar toen haar vader Meijer werd gedeporteerd en in Auschwitz om het leven werd gebracht. Willemijn Stoppels en Kevin Hassing, voormalige leerlingen van het Eemsdelta College, zullen een portret presenteren van Maurits Nieweg, die op zestienjarige leeftijd in Sobibor om het leven is gebracht.


Er zijn twee momenten om deze bijeenkomst te bezoeken: om 11.00 uur en om 13.30 uur (inloop een kwartier van te voren). De bijeenkomst duurt ongeveer een uur en er is een bepekt aantal plaatsen beschikbaar.


Na afloop van de middagbijeenkomst kunt u onder begeleiding van een gids een wandeling door Joods Appingedam maken, met onder andere een bezoek aan de Joodse begraafplaats. Onderweg wordt ook stilgestaan bij enkele struikelstenen. Meer informatie vindt u op struikelstenenappingedam.nl.