Patty blogt

09 augustus 2021

De zomer is alweer een heel eind op streek, zoals ze in Groningen zeggen. Daarom hoog tijd om aandacht te schenken aan onze vrijwilligers die juist in deze periode, wanneer iedereen met vakantie is, ervoor zorgen dat de kerken in onze provincie te bezoeken zijn. Wat niet iedereen weet, is dat de Stichting Oude Groninger Kerken het bezoek van ons erfgoed mogelijk kan maken dankzij bijna 700 vrijwilligers.

Patty Wageman

Dit zijn veelal de bewoners van de dorpen waarin onze kerken staan. Zij zijn degenen die soms al generaties lang een band hebben met de kerk in hun dorp door hun verbintenis met de kerkelijke gemeente, door rouw en trouw. Als geen ander kennen zij door mondelinge overlevering of uit ervaring de verhalen van de kerk, wie de dominees waren en welke rol de kerk in het verleden in het dorp vervulde.

Maar ook nieuwe bewoners, oftewel import, voelen zich vaak betrokken bij de kerk, omdat deze zo’n gezichtsbepalende plaats inneemt en een prachtige locatie is om activiteiten te organiseren, of gewoon om via de kerk verbinding te krijgen met de plaatselijke bewoners.

De vrijwilligers die zich aan onze stichting verbinden, doen dat dus ieder op hun eigen wijze. Want behalve op locatie, zijn er vrijwilligers actief op kantoor en in onze specialiteitencommissies. De kantoorvrijwilligers bijvoorbeeld ondersteunen waar nodig in de mediatheek, bij het verspreiden van communicatiemateriaal, of bij workshops. Van specialiteitencommissies hebben we er verschillende. Zo is er de kerkhovencommissie, die zoals de naam zegt, zich bezighoudt met onze kerkhoven en die we betrekken bij onze beleidsontwikkeling op het gebied van biodiversiteit, duurzaamheid en instandhouding van de kerkhoven rondom onze kerken. Dan is er nog een uurwerken- en luidklokkencommissie, waarin specialisten zitten die alles weten van de soms eeuwenoude uurwerken en enorme bronzen klokken. Zij klimmen regelmatig de torens in om te kijken wat er aan de hand is, waarom een klok niet meer goed slaat bijvoorbeeld. De andere commissies zijn de meubelcommissie en commissie roerende goederen, en de orgelcommissie. In de meubelcommissie buigen specialisten zich over het interieur, zoals het houtwerk. Ook bij restauraties worden zij geraadpleegd. De roerende goederencommissie inventariseert in overleg met Museum Catharijneconvent de inboedel van een kerk bij een overname, zodat deze goed wordt gedocumenteerd mocht dit nog niet het geval zijn. De orgelcommissie is zeker niet last but least, want hierin zijn zowel orgelbouwers als orgelspelers actief. Aan de orgels en de orgelcommissie besteed ik graag een volgende blog omdat de orgels zo’n belangrijk deel uitmaken van het interieur van een kerk en Groningen wereldberoemd is om zijn orgels.

Met deze blog wil ik aangeven hoe belangrijk onze vrijwilligers zijn voor de zo vanzelfsprekende dagelijkse ervaring die wij u als stichting kunnen bieden. Wij zijn er trots op dat we met zoveel handen dit specifieke culturele erfgoed beleefbaar kunnen maken voor iedereen.

Hebt u ook belangstelling om zich als vrijwilliger voor onze stichting in te zetten? Laat het ons weten!


Patty Wageman
Directeur Stichting Oude Groninger Kerken