Koppermaandagprent 2021

Datum 12 januari 2021

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Koppermaandag is de eerste maandag na Driekoningen en van oudsher was dit een dag waarop drukkers feest vierden en hun baas een mooi drukwerk aanboden, hun kopperprent. Traditiegetrouw is ook nu op de kopperprent van het Grafisch Centrum een schilderij van een lid van kunstenaarsgroep De Ploeg afgebeeld. Dit jaar is voor de kopperprent gekozen voor het schilderij ‘Gezicht op Oostum’ van Jannes de Vries.

Jannes de Vries en De Ploeg

Jannes de Vries (1901-1986) werd geboren in Meppel en kwam in 1924 naar Groningen, waar hij een baan kreeg als tekenleraar en bijna meteen ook lid werd van kunstkring De Ploeg. Rond die tijd waren diverse leden van deze kort ervoor opgerichte kunstenaarsgroep expressionistisch gaan schilderen. Het werk van De Vries sloot, met zijn vrije kleurkeuze en losse penseelstreek, goed aan bij een expressionistische manier van werken.

 

De wierde en het kerkje van Oostum waren een geliefd onderwerp van Ploeg-schilders en ook Jannes de Vries raakte er verschillende keren door geïnspireerd. Er zijn in de loop der jaren misschien kleine veranderingen geweest bij de wierde, maar op zich ligt het landschap er nog bijna net zo bij als afgebeeld op het schilderij.