
Maatregelen SOGK i.v.m. coronavirus
De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) neemt maatregelen om niet bij te dragen aan de verdere verspreiding van het coronavirus.
De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) neemt maatregelen om niet bij te dragen aan de verdere verspreiding van het coronavirus.
Je hebt nog een kleine week (tot 1 oktober) de tijd om inspirerende vrijwilligersorganisaties aan te melden voor de Provinciale Vrijwilligersprijs Groningen. Welke vrijwilligers gun jij waardering en een bedrag van 3.000 euro?
Op donderdag 1 oktober a.s. draagt de Protestantse gemeente te Doezum de monumentale kerk te Doezum over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Met deze overdracht heeft de SOGK 95 kerken, twee synagogen, 57 kerkhoven/begraafplaatsen en negen (vrijstaande) torens in haar bezit. De overdracht zou oorspronkelijk al plaatsvinden op 24 april jl. maar moest uitgesteld worden i.v.m. de coronacrisis. Ook nu wordt dit een overdracht in aangepaste (besloten) vorm, dit om de coronamaatregelen te volgen. Na de overdracht wordt de kerk teruggehuurd door de Protestantse gemeente te Doezum.
Vrijdag 18 september werd de GROP - Groninger Opdrachtgevers Prijs - uitgereikt aan de Stichting Oude Groninger Kerken. Deze prijs is persoonlijk door de stadsbouwmeester in het leven geroepen. Eerdere winnaars waren Nijestee en Niek Verdonk. Wij kregen deze prijs vooral voor de consistentie in de kwaliteit van het opdrachtgever schap van de SOGK, aldus de stadsbouwmeester. Of zoals hij ook opmerkte: 'een keer is geen kunst, maar wel het leveren van voortdurende kwaliteit'.
Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober organiseert de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) voorleesmiddagen. Zaterdag in de Schoolkerk in Garmerwolde en zondag in de kerk van Leegkerk. Dit weekend valt in de Kinderboekenweek die dit jaar met het thema ‘En toen..’ in het teken staat van geschiedenis. Waar kun je nou beter de geschiedenis in duiken en beleven dan in een eeuwenoude kerk? Zo verzuchtte onlangs een jongetje in Garmerwolde: ‘weet jij dat die kerk al 700 jaar oud is?’
Na een ruime periode van voorbereiding is een start gemaakt met de uitvoering van de bouw- en inrichtingsplannen voor de nieuwe permanente expositie in Synagoge Groningen. Eigenaar van het gebouw Stichting Oude Groninger Kerken en Stichting Folkingestraat Synagoge zijn begonnen met de werkzaamheden die het bijzondere monument de ruimte geven om het verhaal van Joods Groningen te vertellen. Uiteraard blijft de unieke architectuur van het pand uit 1906 intact, maar met een aantal opvallende verbeteringen zal het nog meer tot zijn recht komen.
De vreugde over de winst van Winsum als mooiste dorp van het land is nog niet verstomd, of alweer een Groningse gemeente maakt kans op een prijs. De gemeente Appingedam is genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs. Er zijn nog vier gemeenten voor deze titel, waar een geldbedrag van 25.000 euro aan gekoppeld is, in de race. Er kan nog gestemd worden tot en met 21 september 12.00 uur.Stemmen kan hier
Ontkerkelijking gaat door corona sneller dan verwacht, schrijft de @volkskrant dit weekend. Dat zou betekenen dat de urgentie voor een duurzame toekomst voor kerkgebouwen ook groter wordt. (De Volkskrant 13 september 2020)
Op 17 september gaat het Netwerk Religieus Erfgoed van start. Het netwerk wil academici, kerken, musea, seculiere kerkstichtingen en overheden met elkaar in gesprek brengen en een nieuwe generatie interesseren voor het belangrijke thema van religieus erfgoed. De komende twee jaar worden door heel Nederland workshops, stages en een summerschool georganiseerd om onderwijs, praktijk en onderzoek met elkaar te verbinden.
Groep 7 en 8 van CBS De Tamarisk uit stad is op vrijdag 11 september 2020 de eerste schoolklas die het programma Feest! In Oost en West gaat beleven in de Schoolkerk in Garmerwolde. In de losstaande toren is een interactieve tentoonstelling gerealiseerd, waarin acht feesten uit oost en west tot leven komen. Sinds juni is de toren in het weekend open voor algemeen publiek, nu zijn doordeweeks ook de schoolklassen aan de beurt. De Schoolkerk is een concept van de Stichting Oude Groninger Kerken.
Collega's wezen tijdens onze werkexcursie op het nieuwe, ruimtelijke uitzicht vanaf kerkhof Wittewierum. Nieuwe blog van Instandhouding.
We zijn op zoek naar trouwfoto's van bruidsparen die onder de beuk op de foto zijn gezet. Die willen we ook graag in de Petruskerk {ieterburen tentoonstellen. Als je een mooie trouwfoto hebt stuur dan even een berichtje naar voorzitter@domiestoen.nl. Een andere bijzondere foto van de beuk is vanzelfsprekend ook welkom.
Op 12 en 13 september 2020 is het Open Monumentendag. Dit jaar geen fysieke monumentendag, maar een online editie. Vanaf augustus nemen we u online mee naar de bijzondere en unieke monumenten en erfgoedlocaties in Het Hogeland. Ook kunt u zelf een vlog over erfgoed maken.
De Groninger Architectuurprijs is dé prijs voor goed ontwerp in de gemeente Groningen. Jaarlijks maken we aan de hand van alle inzendingen de balans van de Groninger architectuur op. Met de prijs vragen we aandacht voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving en het belang van zorgvuldig ontwerp.
'In Groningen staan tientallen middeleeuwse kerkjes. Vaak kun je ze bezichtigen. Marjoleine de Vos maakte een fietstocht die haar langs tien ervan voerde'. (reportage in NRC 2 september 2020)
Wethouder Annalies Usmany-Dallinga doet een oproep om te stemmen op Appingedam voor de BNG Bank erfgoedprijs. Stem jij ook op #Appingedam als beste erfgoedgemeente van Nederland? De stemming lag stil door de coronacrisis. Nu kun je weer stemmen op de stad met de prachtige historische kerken en gebouwen. Stemmen kan via deze link - https://www.kunsten92.nl/activiteit/publieksprijs2020/
Op vrijdag 11 september a.s. draagt de Protestantse Gemeente “De Dollert” de kerk te Nieuwolda over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Met deze overdracht heeft de SOGK 94 kerken, twee synagogen, 57 kerkhoven/begraafplaatsen en negen (vrijstaande) torens in haar bezit. De overdracht zou oorspronkelijk al plaatsvinden in april jl. maar moest uitgesteld worden i.v.m. de coronacrisis. Ook nu wordt dit een overdracht in aangepaste (besloten) vorm, dit om de coronamaatregelen te volgen. Na de overdracht gaat een Plaatselijke commissie, een groep lokale vrijwilligers aan de slag met de kerk.