Overdracht kerk Doezum naar SOGK

Op donderdag 1 oktober a.s. draagt de Protestantse gemeente te Doezum de monumentale kerk te Doezum over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Met deze overdracht heeft de SOGK 95 kerken, twee synagogen, 57 kerkhoven/begraafplaatsen en negen (vrijstaande) torens in haar bezit. De overdracht zou oorspronkelijk al plaatsvinden op 24 april jl. maar moest uitgesteld worden i.v.m. de coronacrisis. Ook nu wordt dit een overdracht in aangepaste (besloten) vorm, dit om de coronamaatregelen te volgen. Na de overdracht wordt de kerk teruggehuurd door de Protestantse gemeente te Doezum.

En de GROP is voor de Stichting Oude Groninger Kerken

Vrijdag 18 september werd de GROP - Groninger Opdrachtgevers Prijs - uitgereikt aan de Stichting Oude Groninger Kerken. Deze prijs is persoonlijk door de stadsbouwmeester in het leven geroepen. Eerdere winnaars waren Nijestee en Niek Verdonk. Wij kregen deze prijs vooral voor de consistentie in de kwaliteit van het opdrachtgever schap van de SOGK, aldus de stadsbouwmeester. Of zoals hij ook opmerkte: 'een keer is geen kunst, maar wel het leveren van voortdurende kwaliteit'.

Voorlezen in de kerken van Garmerwolde en Leegkerk

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober organiseert de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) voorleesmiddagen. Zaterdag in de Schoolkerk in Garmerwolde en zondag in de kerk van Leegkerk. Dit weekend valt in de Kinderboekenweek die dit jaar met het thema ‘En toen..’ in het teken staat van geschiedenis. Waar kun je nou beter de geschiedenis in duiken en beleven dan in een eeuwenoude kerk? Zo verzuchtte onlangs een jongetje in Garmerwolde: ‘weet jij dat die kerk al 700 jaar oud is?’

Verbouwing synagoge Groningen begonnen

Na een ruime periode van voorbereiding is een start gemaakt met de uitvoering van de bouw- en inrichtingsplannen voor de nieuwe permanente expositie in Synagoge Groningen. Eigenaar van het gebouw Stichting Oude Groninger Kerken en Stichting Folkingestraat Synagoge zijn begonnen met de werkzaamheden die het bijzondere monument de ruimte geven om het verhaal van Joods Groningen te vertellen. Uiteraard blijft de unieke architectuur van het pand uit 1906 intact, maar met een aantal opvallende verbeteringen zal het nog meer tot zijn recht komen.

De Tamarisk eerste schoolgroep in de Schoolkerk in Garmerwolde

Groep 7 en 8 van CBS De Tamarisk uit stad is op vrijdag 11 september 2020 de eerste schoolklas die het programma Feest! In Oost en West gaat beleven in de Schoolkerk in Garmerwolde. In de losstaande toren is een interactieve tentoonstelling gerealiseerd, waarin acht feesten uit oost en west tot leven komen. Sinds juni is de toren in het weekend open voor algemeen publiek, nu zijn doordeweeks ook de schoolklassen aan de beurt. De Schoolkerk is een concept van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Overdracht kerk Nieuwolda naar SOGK

Op vrijdag 11 september a.s. draagt de Protestantse Gemeente “De Dollert” de kerk te Nieuwolda over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Met deze overdracht heeft de SOGK 94 kerken, twee synagogen, 57 kerkhoven/begraafplaatsen en negen (vrijstaande) torens in haar bezit. De overdracht zou oorspronkelijk al plaatsvinden in april jl. maar moest uitgesteld worden i.v.m. de coronacrisis. Ook nu wordt dit een overdracht in aangepaste (besloten) vorm, dit om de coronamaatregelen te volgen. Na de overdracht gaat een Plaatselijke commissie, een groep lokale vrijwilligers aan de slag met de kerk.