Torens en kerken deze zomer geopend

Datum 08 juli 2020

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Nu wij als Nederlanders dit jaar veelal in Nederland op vakantie gaan, is het wellicht een goed idee eens een Groninger kerk en/of toren te gaan bezoeken. Is het niet zo dat als je op vakantie in het buitenland bent, je dan ook vaak een kerkje binnenloopt? Even de stilte en de rust daar voelt? De magie ervaart? En dat kan ook in Groningen. Prachtige middeleeuwse kerken met indrukwekkende gewelven, plafondschilderingen en zeer zeldzame orgels staan klaar om bewonderd te worden. De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) maakt zich al meer dan vijftig jaar sterk voor het behoud en de bescherming van deze monumenten.

Torens beklimmen

Onze torens waren veelal gesloten voor bezoek maar vanaf nu kunt u in ieder geval terecht in en op de torens van de kerk van Termunten, Uitwierde en Garmerwolde. Bovenin de kerktoren van Termunten werden twee ramen aangebracht, één aan de noordkant met uitzicht over de Eems en één aan de oostkant, met uitzicht over de Punt van Reide en de Dollard. In de toren van Uitwierde bereik je via de belevenistrap een bijzonder uitkijkpunt met zicht op het omliggende landschap en in de verte achter de dijk het water van de Eems. Dit belevenispad van Onix architecten won in 2013 een Dutch Design Award.

De toren van Garmerwolde werd omgetoverd tot ´verticaal museum voor religieuze feesten en is in het weekend geopend. Als bonus vind je naast de kerk van Garmerwolde AvecPlezier met van alles voor de inwendige mens en eveneens geopend in het weekend.