Livemuziek in tijden van corona

20 april 2020

Livemuziek in tijden van corona

Er zijn concerten die wel doorgaan in tijden van corona: de carillonbespelingen. In Middelstum luisterden gistermiddag zo’n vijftig mensen naar het Bevrijdingsconcert van beiaardier Henk Veldman. (Job van Schaik - DvhN 20 april 2020)

‘Het carillon van Middelstum is het neusje van de zalm’

,,Ik geniet hier zo van”, zegt een bewoonster, die bij de ingang van haar erf staat te luisteren. Ze woont nog niet zo lang in Middelstum. ,,Dit is zo’n fijn dorp.” Dan beginnen haar honden in de tuin te blaffen. ,,Stil!” De beesten luisteren. ,,Ik heb tegen ze gezegd dat ze tussen drie en vier uur stil moeten zijn, want dan is het concert. Het carillon klinkt zo mooi…” Zwijgend tuurt ze weer naar de toren, door het jonge blad van de bomen heen.

Livemuziek in tijden van corona

 

De bespeling in Middelstum was onderdeel van de carillon-estafette 75 klokken vieren 75 jaar vrijheid in 75 steden en dorpen die op 14 september van start ging in Maastricht. Er wordt zoveel mogelijk gespeeld op de data waarop de plaatsen bevrijd werden. Zo waren er vorige week concerten in Veendam, Winschoten, Groningen en Hoogeveen. Op 1 mei volgt Appingedam (aanvang 15 uur). Henk Veldman bespeelt het carillon in Middelstum opnieuw op maandag 27 april (Koningsdag), zondag 3 mei, dinsdag 5 mei en zondag 17 mei. Aanvang steeds 14 uur.