Nieuw fietsevenement: de Wierdendriedaagse - AFGELAST

Datum 08 maart 2020

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Historische woonheuvels

Het gebied waardoor gefietst wordt is het Hogeland, waar je fietst van het ene prachtige beschermd dorpsgezicht naar het volgende authentieke dorpje. De dorpen liggen vaak op en rondom een wierde. Een door mensen gemaakte heuvel, bedoeld om droge voeten te houden in de tijd dat de Waddenzee nog regelmatig over de Groningse klei spoelde. Op die wierden ontstonden dorpjes en werden in de middeleeuwen prachtige kerkjes neergezet. Wie nu door het wierdengebied fietst ziet deze schilderachtige dorpen als eilandjes in het landschap liggen.

App

De fietsers rijden met behulp van de speciale ‘Welkom op de wierde’ app van wierde naar wierde en maken onderweg kennis met historische en culturele pareltjes. De app komt een week voor de Wierdendriedaagse uit. Met deze app leer je aan de hand van ‘Verhalen van de wierde’, Wierdenweetjes en foto’s de wierden en haar bewoners kennen. Er staan legenden in, verhalen over opgravingen waarbij Romeinse schatten werden gevonden, een verhaal over de Hammingh’s die het bekende café runden maar ook portretten van hedendaagse ondernemers zoals Eisseshof in Niehove. Door middel van de app gaan de verhalen van vroeger en nu leven, en krijg je een andere kijk op het landschap. Voor de fietsers zonder app zijn er routekaarten beschikbaar.

Nieuw fietsevenement: de Wierdendriedaagse - AFGELAST

Naast de bekende Drentse en Twentse Fietsvierdaagse krijgt Groningen nu ook een eigen meerdaags fietsevenement: de Wierdendriedaagse. Deze eerste editie, bedoeld voor recreatieve fietsers, vindt plaats tijdens het Pinksterweekend op 30 en 31 mei en 1 juni.

Praktisch

Deze eerste editie start op zaterdag in de regio Appingedam, Loppersum en Zeerijp. De tweede dag kun je fietsen langs o.a. Winsum, Warffum en Middelstum. En op de derde dag gaat de route langs onder meer Leens, Niehove, Garnwerd en Eenrum. Fietsers kunnen iedere dag kiezen uit twee afstanden en verschillende startpunten. Een of twee losse dagen mee doen kan ook.

Het idee voor de routes en de Wierdendriedaagse komt van Marleen Godlieb en Stichting Noordgedacht. De provincie Groningen heeft de routes gesubsidieerd, Loket Leefbaarheid draagt bij aan de Wierdendriedaagse.