Domies Toen- Tuin van de Maand november

Datum 07 november 2020

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Domies Toen in Pietersburen, onze Tuin van de Maand november, is vooral bekend om zijn stinsenplanten, zijn monumentale beuk en de (in 2019) dreigende sluiting. Maar weet u dat in de late herfst deze tuin ook mooi en boeiend is, dat de beuk ‘de mooiste noordelijke boom en de mooiste rode beuk van het land’ van 2020 is en dat het bestaansrecht van de tuin voorlopig is veiliggesteld, mede door de NTs?

De raadsels rond Domies Toen

Ooit stond hier een weem, een pastorieboerderij. De dominee was ook boer en gaf landbouwonderwijs. Maar in de loop van de 19e eeuw verdiende hij met zijn domineeschap voldoende om het boeren op te geven. In 1880 werden de schuren afgebroken en werd het voorhuis vergroot tot een statige notabelenwoning. Bij het huis werd, naar de mode van die tijd, een mooie voortuin aangelegd, in de Engelse landschapsstijl maar dan op postzegelformaat. Zo’n tuin heet op zijn Gronings een slingertoen. Deze werd ontworpen rond de rode beuk die er al stond, in die tijd een teken van welstand. Er kwam een niervormige vijver, een bruggetje, slingerpaden, en een paar grote bomen, en ‘bergen en dalen’, zodat domie een wandelingetje kon maken.

 

Maar wie ontwierp die tuin? Van de bouw van de pastorie zijn alle rekeningen te vinden, van de aanleg van de tuin niet een. Geen boom, geen struik, niets! Het was niet Roodbaard, die leefde al niet meer in 1880, het was niet Vlaskamp, van hem zijn alle rekeningen bewaard gebleven. Was het misschien ds Uilkens van Wehe en Zuurdijk? Hij was de zoon van professor Uilkens, ook dominee, de eerste hoogleraar landbouwhuishoudkunde. Was het een vriendendienst van de ene dominee aan de andere? Van Theo Uilkens is bekend dat hij liever tuinen ontwierp dan preekte. Maar het blijft een onopgelost raadsel.