Vanaf vandaag geopend - GIMME SHELTER

Datum 19 november 2020

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Van 19 november tot en met 28 februari presenteren Noorderlicht en de Stichting Oude Groninger Kerken een grote tentoonstelling rond de Rolling Stones in de Der Aa-kerk. ‘GIMME SHELTER’ toont werk van fotografen, documentaires, televisiemateriaal en nog veel meer. De tentoonstelling loopt gelijktijdig met ‘Unzipped’ in het Groninger Museum en kijkt met een andere blik naar de legendarische band, door veel vroege fotografie te presenteren en de Stones mede te benaderen vanuit een Nederlands-Gronings perspectief.

Fotografie

Bent Rej (Denemarken, 1940-2016) maakte van maart 1965 tot mei 1966 deel uit van het gevolg van de Rolling Stones tijdens de Satisfaction-tour. Hij werd vertrouweling en vriend van de band, die hem carte blanche gaf. Ook uit die tijd: het beruchte Stones-concert in het Kurhaus in Den Haag, dat volledig uit de hand liep. Rob Bosboom (Nederland, 1940-2017) vergezelde de Rolling Stones die dag. Hij was een van de eerste echte popfotografen in ons land. Gijsbert Hanekroot (Nederland, 1945) was in de jaren zeventig de hoffotograaf van muziekkrant 'OOR'. Uit die tijd stamt ook zijn prachtige Stones-archief, waarvan hij een selectie laat zien tijdens ‘GIMME SHELTER’. Claude Vanheye (Nederland, 1948) was de jongste succesfotograaf van Nederland in de jaren 70 en een leidende figuur in de internationale popscene. Hij maakte intieme shoots met de Stones backstage en in de studio.

Film - Vormgeving

DeGroninger Nick Landman appte al zijn vrienden: Waar was jij op 2 juni 1999? De meesten wisten het nog: in het Stadspark bij het concert van de Rolling Stones. Landman maakte er een documentaire over. Daarnaast vertonen we onbekende fragmenten uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het interview van Boudewijn Büch met Mick Jagger uit 1997 en een aantal bijzondere buitenlandse documentaires. Daarover later meer.

VORMGEVING
De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van Studio 212 Fahrenheit, zij ontwerpen een covid-proof route door de prachtige Der AA-kerk.

Work in progress

Deze tentoonstelling is een work-in-progress. Houd onze website in de gaten voor updates.
Nieuwsbrief Noorderlicht

GIMME SHELTER in de Dagblad van het Noorden

Ook Noorderlicht en Stichting Oude Groninger Kerken focussen op The Rolling Stones. 'Gimme Shelter - The Stones in beeld' in Der Aa-kerk in Groningen.
Dagblad van het Noorden - 20 oktober 2020

Herinneringen gezocht - Mooiste herinneringen aan de Rolling Stones

Dronken geworden met Keith Richards. Een vuurtje gegeven aan Ron Wood. Gedanst met Mick Jagger. Gediscussieerd met Charlie Watts. In aanloop naar de tentoonstelling The Rolling Stones Unzipped in Groninger Musem zijn wij nieuwsgierig naar uw herinneringen aan de Rolling Stones.
Artikel DvhN - 23 oktober 2020

GIMME SHELTER - The Stones in Beeld 19 november

GIMME SHELTER - The Stones in Beeld