Mikwe voor Joodse Groningers in ere hersteld.

Datum 15 oktober 2020

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

De twee rituele baden in het voormalige rabbinaatshuis in Groningen, die in 2014 werden herontdekt, worden grondig gerestaureerd. De baden bevinden zich in een ruimte die bereikt kan worden via de synagoge aan de Folkingestraat maar ooit hoorde bij het rabbinaatshuis dat aan die synagoge vast zat. (Artikel DvhN - 13 oktober 2020 - Marcel Looden)

Contouren kwamen tevoorschijn

,,Op basis van een foto vermoedden we dat de baden zich in de ruimte bevonden’’, zegt woordvoerder Marcel Wichgers van de SFSG. ,,Een vrijwilliger is in 2014 voorzichtig in de vloer gaan hakken en inderdaad kwamen de contouren van de baden tevoorschijn.’’

 

Het mikwe had ook in Groningen de functie die het al eeuwen in het Jodendom heeft. Zo dompelde een bruid zich voor het huwelijk onder in het bad en deden getrouwde vrouwen maandelijks hetzelfde, op een vastgesteld aantal dagen na het begin van de menstruatie.

Persbericht SOGK en SFS

Na een ruime periode van voorbereiding is een start gemaakt met de uitvoering van de bouw- en inrichtingsplannen voor de nieuwe permanente expositie in Synagoge Groningen. Eigenaar van het gebouw Stichting Oude Groninger Kerken en Stichting Folkingestraat Synagoge zijn begonnen met de werkzaamheden die het bijzondere monument de ruimte geven om het verhaal van Joods Groningen te vertellen. Uiteraard blijft de unieke architectuur van het pand uit 1906 intact, maar met een aantal opvallende verbeteringen zal het nog meer tot zijn recht komen. (15 september 2020)