Rode Beuk Domies Toen wint brons

Datum 15 oktober 2020

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

De rode beuk in Domies Toen was bijna de mooiste boom van Nederland, zoals Kor Berghuis, fractievoorzitter van het CDA Het Hogeland, op twitter meldde. Twee bomen in het zuiden van het land, Etten Leur in Brabant en Middelburg in Zeeland, hadden een paar stemmen meer. Maar de rode beuk in Domies Toen, de noordelijkste botanische tuin, is zeker de mooiste boom van het noorden!

En de derde plaats is voor de rode beuk

De Moeierboom, een grootbladige linde in het centrum van Etten-Leur (provincie Noord-Brabant), is de winnaar geworden van de 3e Nederlandse Boom van het Jaar verkiezing 2020 met een overweldigende meerderheid van 3593 stemmen. Op nr. 2 eindigde de tweestammige vleugelnoot in Middelburg (provincie Zeeland) met 2450 stemmen. Op nr. 3 is geëindigd de rode beuk in Domies Toen te Pieterburen (provincie Groningen) met 2083 stemmen, een mooie prestatie.

 

Vanaf de start ging het gelijk op tussen Brabant en Groningen en heeft Groningen zelfs enkele dagen bovenaan gestaan. Halverwege september steeg ook het aantal stemmen in Zeeland fors maar kwam ze toch niet in de buurt van Brabant en Groningen. Begin oktober echter wist Zeeland een behoorlijk inhaalrace tot stand te brengen waarbij ze Groningen voorbij ging. Zeeland heeft deze voorsprong tot het eind toe weten vast te houden maar slaagde er niet in om Brabant van de troon te stoten. In deze verkiezing zijn erin totaal 13.185 stemmen uitgebracht. Natuurlijk hoopt Domies Toen dat alle mensen die de rode beuk gesteund hebben ook de tuin willen steunen door vriend te worden. Dat zou een mooi cadeautje zijn voor alle inspanningen en de behaalde prestatie.

Staat de mooiste boom van Nederland in Pieterburen?- RTVNOORD

170 jaar oud en dan nog de kans hebben om de mooiste van Nederland te worden. Dat is het verhaal van de rode beuk in Domies Toen in Pieterburen. De boom is in de race voor de titel 'Boom van het Jaar'. Iedere provincie heeft haar meest kansrijke boom aangemeld voor de verkiezing.
Staat de mooiste boom van Nederland in Pieterburen?

De mooiste boom van Nederland in het DvhN - Twaalf finalisten

Eerder dit jaar werden 87 bomen voor de titel voorgedragen. Er doen nu nog twaalf mee om de titel. Tot de kanshebbers behoren de bomen in Pieterburen en Gieten. (DvhN - 28 augustus 2020)
Verkiezing de mooiste boom

Welke boom vertelt het beste verhaal in Trouw

Schoonheid is niet de doorslaggevende factor bij de verkiezing van de Boom van het Jaar, editie 2020. Een boeiende historie is minstens zo belangrijk. Stemmen kan vanaf vandaag. (Trouw - 28 augstus 2020)
Welke boom vertelt het beste verhaal