Raad stemt in met komst B&B Onderdendam

Datum 22 januari 2020

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Het merendeel van de gemeenteraad van Het Hogeland heeft ingestemd met de komst van een nieuwe bed en breakfast (B&B) achter de kerk in Onderdendam. Omwonenden hebben hier bezwaar tegen omdat ze bang zijn voor uitzichtbederf en lawaaioverlast.
(Jeroen Berkenbosch - RTVNoord)

Voor

In een stemverklaring liet het CDA weten dat ze alle voor- en tegenargumenten goed hebben afgewogen. Ze vinden dat het proces in de beginfase niet goed is verlopen maar dat daar niks meer aan te doen is. Inwoners vinden dat ze slecht geïnformeerd zijn door de gemeente en Stichting Oude Groninger Kerken.
Het CDA stemde uiteindelijk wel voor, omdat ze het belang zien van een B&B en bijdraagt aan het behoud van cultureel erfgoed. De opbrengsten uit de B&B komen namelijk ten goede van de kerk, stellen ze. Ze hopen dat de partijen ondanks hun verschillen weer met elkaar in gesprek gaan over de uitwerking en uitvoering.

Tegen

Alleen de SP en het VVD-raadslid Attje Waal stemde tegen omdat ze zich konden vinden in enkele bezwaren van de omwonenden. 'De VVD wil graag het toerisme stimuleren maar niet door middel van een B&B op deze plek', stelt het VVD raadslid. Ze vraagt zich af of de stichting Oude Groninger Kerken zich bezig moet houden met het realiseren en exploiteren van een B&B.
Ook vindt Waal dat het meer op een hotel gaat lijken dan een B&B omdat er appartementen worden gerealiseerd in één gebouw en geen kamers.
De SP vindt dat de bomenkap niet goed gecompenseerd wordt. Dat een muur met hout en wat groen als vervanging komt vinden ze geen oplossing.

Plannen van De Kerk Onderdendam in gemeenteraad

Aanstaande woensdag 22 januari worden de plannen voor de B&B’s achter De Kerk Onderdendam weer besproken in de gemeenteraad van Het Hogeland. (RTVNoord - 20 januari 2020 - Jeroen Berkenbosch)

Uitzichtbederf

'Kijk, deze groenstrook gaat weg en het enige wat ons dan nog scheidt van uitzicht op een groot gebouw is een slootje. We kijken straks uit op daken met zonnepanelen en zitten in het lawaai van de airco's die aan het appartementengebouw hangen', vertelt Samantha Benthem. Ook vindt ze het niet kunnen dat er bomen gekapt worden voor de komst van het nieuwe gebouw.

Geen pandjesbaas

'Het lijkt wel alsof we als pandjesbaas worden weggezet en dat het ons om geld gaat', zegt Jur Bekooy, bouwkundige bij stichting Oude Groninger Kerken. 'Nee, we willen met het cultureel erfgoed bijdragen aan een kleine economie. Een B&B is goed voor het dorp en een bron van inkomsten voor ons om de kerk te kunnen exploiteren.'