Verweesd orgel vindt nieuwe standplaats

27 augustus 2019

Verweesd orgel vindt nieuwe standplaats

In de kerk van Oldenzijl werd deze zomer gestart met de plaatsing van het Van Oeckelenorgel uit de inmiddels verdwenen kerk van Garsthuizen. Voor het monumentale orgel uit 1900 dat ‘verweesd’ dreigde te raken door de afbraak van de Garsthuizer kerk werd een ‘plaatsje in de herberg’ gevonden in de Nicolaaskerk in het nabij gelegen Oldenzijl.

De werkzaamheden

Het streven was om in de zomer van 2017 te beginnen met de werkzaamheden. De restauratie van het orgel door Mense Ruiter Orgelmakers in Ten Post verliep voorspoedig, maar door allerlei omstandigheden heeft het tot juni van dit jaar geduurd, voordat begonnen kon worden met de bouwactiviteiten in de kerk. Momenteel wordt er hard gewerkt. Het is niet alleen het plaatsen van het orgel zelf, maar de hele balustrade eromheen wordt latje voor latje, profieltje voor profieltje, met groot vakmanschap en grote precisie geconstrueerd, geheel in de stijl van het orgel. Natuurlijk moeten mechaniek en pijpen van het orgel nog op hun plek. Is dat klaar, dan wordt het verfwerk door een specialistisch bedrijf aangepakt. Het sluitstuk is het intoneren en stemmen van het orgel.

Lees hier het hele artikel - Noorderkrant

Mogelijk gemaakt door

De kosten voor restauratie en plaatsen van het orgel bedragen in totaal bijna 207.000 euro. De provincie Groningen draagt 60 procent bij uit het Budget Restauratie Rijksmonumenten Groningen. Voor de overige 40 procent zijn andere fondsen gevonden. Als alles volgens plan verloopt, wordt het orgel op 29 november feestelijk in gebruik worden genomen op zijn nieuwe locatie.