De 15 orgels die u gehoord moet hebben

Datum 19 juli 2019

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Aan indrukwekkende orgels in Nederland geen gebrek, maar welke van deze instrumenten springen er nu echt uit? De Volkskrantā€ˆstelde een top-15 samen van orgels die u gehoord moet hebben. Van mysterieuze grommers tot magistrale fluiters.
(Merlijn Kerkhof18 juli 2019, De Volkskrant)

13. Mariakerk (bouwer onbekend), Krewerd

Op een eervolle 13de plaats vinden we een instrument uit een dorp met nog geen honderd inwoners. Het orgel (1531) van het kerkje in het Noordoost-Groningse Krewerd is weliswaar niet het oudste (daarover straks meer), het is zeker het ruigste en rauwste van ons land.

4. Schnitger-orgel, kerk van Noordbroek

Als het over orgels gaat, is het waar: er gaat niets boven Groningen. Wijs een willekeurig wierdedorp (de ‘wierde’ is de Groningse variant van de terp) aan op de kaart van de provincie en 95 procent kans dat er een grandioos orgel staat. In Groningen kom je vaak de naam Schnitger tegen. Arp Schnitger (1648-1719), afkomstig uit Hamburg, gold als de Stradivarius onder de orgelbouwers.