“Heel verdrietig dat er zulke grote scheuren in de kerk zitten”

Datum 16 juli 2019

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

In de gemeente Groningen hebben meer kerken schade. “Middelbert, Thesinge, Engelbert, Leegkerk. De twee laatstgenoemden zijn de afgelopen jaren al eens gerestaureerd, maar hebben nu opnieuw schade.” (OOG TV 15 juli 2019)

Negen op de tien gebouwen hebben schade

“Hier in het schip van de kerk zie je boven de ramen een horizontale scheur”, vertelt restauratiedeskundige Jur Bekooy van de stichting die in de kerk van Woltersum staat. “Dat vinden wij een hele enge scheur omdat dit aangeeft dat het kerkgebouw over elkaar heen is geschoven.” Bekooij noemt de schade pijnlijk. “Dit kerkgebouw is in 2006 van boven tot onder volledig gerestaureerd. Door de recente aardbevingen zie je nu opnieuw schade ontstaan. Behalve deze horizontale scheur, zijn er ook een aantal verticale scheuren zichtbaar.”

In de gemeente Groningen hebben meer kerken schade. “Middelbert, Thesinge, Engelbert, Leegkerk. De twee laatstgenoemden zijn de afgelopen jaren al eens gerestaureerd, maar hebben nu opnieuw schade.” Om de schade te herstellen moet voor ieder afzonderlijk gebouw een schadeproces doorlopen worden bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. “Voor de kerk in Thesinge leverde dit een rapport op van 370 pagina’s. Daar was voor mij als deskundige bijna geen doorkomen aan.”