Oude kerken: repareren van de reparaties

Datum 10 juli 2019

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Het behandelteam bestaat uit restauratiestukadoor Daniël Oudman uit Oostwold (Oldambt), Aafje Bouwhuis en Manon Journée van Bouwhuis & Journée Restauratoren, Karin Veldman en Jantina Veltman van Veldman & Veltman Restauratie- en Decoratieschilders, aannemer Bertil Sietsema uit Uithuizen en architect Kor Holstein.
(Pieter Broesder Dagblad van het Noorden - 10 juli 2019)

Chirurgische precisie

De kerken worden met chirurgische precisie en dito instrumenten hersteld, legt Bekooy uit. ,,Een scheur is een wond. Wonden maak je open en schoon. Die spoel je uit en behandel je met antibiotica. Een wond laat je niet etteren.’’ Met dozen vol spuiten, injectienaalden, scalpels en scharen pakken de operatieteams van de SOGK hun ‘patiënten’ aan. Eeuwenoude kerken, stoer maar stram van lijf en leden, met ouderdomskwalen en nieuwe botbreuken als gevolg van de bevingen.

Als waren ze internist, chirurg en verpleegkundigen. Zo gaan ze te werk. Rustig, doelgericht, behoedzaam met tijd en aandacht voor hun patiënt. Scheuren worden beluisterd, letterlijk. Er vinden faceliften plaats. Amputaties worden het liefst vermeden. Maar als het moet, wordt er rigoureus gesneden, gebeiteld en gehamerd. Steeds met inachtneming van de patiënt die stormen heeft doorstaan, oorlogen, branden en noodweer.