Zomerserie over Groninger Kerken in Zin in Weekend

Datum 03 juli 2019

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

In de zomermaanden juli en augustus vertelt Jur Bekooy, bouwkundige bij de Stichting Groninger Kerken in het radioprogramma Zin in Weekend van de KRO/NCRV in vier uitzendingen bijzondere verhalen rond drie Groninger Kerken en een Groninger synagoge. De uitzenddata zijn zaterdag 13 en 27 juli en 10 en 24 augustus telkens tussen 18.00 en 19.00 uur op NPO Radio5.

Zin in Weekend

De Hippolytuskerk in Middelstum, de Folkingestraat Synagoge in Groningen, de Petruskerk in Pieterburen en de Sebastiaankerk in Bierum komen in deze programma’s aan bod.

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. In 1969 luidde de SOGK de noodklok vanwege de bedreigde toekomst van de vele prachtige kerken. De bedreiging kwam toen vooral door de slechte staat van de kerken, de leegloop van kerken en van de dorpen. Tegenwoordig vormen de aardbevingen de grootste bedreiging. Anno 2019 beheert de SOGK 91 kerken, twee synagogen, 56 kerkhoven/begraafplaatsen, negen (vrijstaande) torens en een aantal pastorieën.