De Groningse kerk op de wierd blijft kwetsbaar

Datum 02 juli 2019

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

91 kerken in het Groningse landschap werden de afgelopen vijftig jaar behoed voor verval. Maar de dreiging is gebleven, al komt die nu van bevingen.

Kwetsbaar

Op 13 mei 1969 richtte een groep verontruste burgers de Stichting Oude Groninger Kerken op om het religieus erfgoed van de middeleeuwse kerken op het platteland te redden. Het Romaanse kerkje van Obergum bijvoorbeeld trof een pijnlijk lot: het interieur was gesloopt en weggegooid in een hoek, de herenbank opgestookt. Sloop dreigde. Nu, een halve eeuw later, staat de Romaanse kerk er weer goed bij. Het pleisterwerk strak en wit en de deels vergruizelde vloer afgewerkt met plavuizen.

De stichting beheert 91 kerken, de helft van alle kerken in de noordelijke provincie. Door de eeuwen heen hebben de kerken het zwaar te verduren gehad. „Nu is er een nieuw gevaar”, zegt bouwkundige Jur Bekooy van de Stichting. „Een groot deel van onze kerken ligt in het aardbevingsgebied en 90 procent ervan heeft aardbevingsschade. Er zitten scheuren in muren en gewelfschilderingen. (1 juli 2019 - Kester Freriks - NRC)