Video Open Middag kerk Bierum 5 juli

Datum 06 juli 2019

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Vrijdagmiddag 5 juli is het van 13.00 uur tot 17.00 uur Open Middag in de kerk van Bierum, een van de leden van de Groninger Kerkenfamilie. In deze kerk aan de Kerkstraat 1 werd in mei gestart met restauratiewerkzaamheden en het herstel van bevingsschade. Deze middag zijn de restauratoren Bouwhuis &Journée, Veldman en Veltman waarmee wordt samengewerkt, stukadoor Daniël Oudman, aannemer Sietsema en architect Holstein voor tekst en uitleg aanwezig. En uiteraard is de SOGK van de partij.

Op de steiger

De kerk staat vol met steigers wat de bezoekers deze middag bij uitzondering in staat stelt de gewelfschilderingen van heel dichtbij te kunnen bekijken. Er worden op dit moment gewelfschilderingen uit diverse periode blootgelegd en gerestaureerd. Er zijn 13e-eeuwse baksteen- en rankmotieven en geometrische vormen en 13e- t/m 15e-eeuwse figuratieve schilderingen te zien.

Dat deze eeuwenoude schilderingen bewaard zijn gebleven is ‘dankzij’ de eerste protestantse predikant die in 1605 werd aangesteld. Allergisch als hij was voor katholieke schilderingen liet hij het interieur wit kalken. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de gewelfschilderingen na een restauratie weer tevoorschijn. Het is fascinerend deze schilderingen nu vanaf de steiger van zó dichtbij te kunnen bekijken.