Kinderconferentie over religieus erfgoed

Datum 11 juni 2019

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Op woensdag 19 juni organiseren de RUG – Scholierenacademie en de Stichting Oude Groninger Kerken in de Der Aa-kerk in Groningen een Kinderconferentie. De Kinderconferentie sluit aan bij de internationale conferentie Religious Heritage in a Diverse Europe die van 19 t/m 21 juni plaatsvindt in Groningen.

Wat gaat er gebeuren?

Er komen woensdagochtend zo’n 60 bovenbouwleerlingen van drie scholen naar de Der Aa-kerk voor een speciaal conferentieprogramma. De leerlingen komen uit Kollum, Wehe den Hoorn en Groningen.

Thema’s die aan de orde komen zijn erfgoed, identiteit, religie en grafcultuur. Na de ontvangst doen de leerlingen in vier rondes verschillende activiteiten. Zo gaat religiewetenschapster dr. Brenda Bartelink met de leerlingen op zoek naar hun eigen identiteit. Bartelink doet onderzoek naar identiteit, tradities en cultuur. Ze gaat met de leerlingen in gesprek over en aan de slag met deze onderwerpen, in relatie tot erfgoed. Bartelink neemt de resultaten uit de workshops mee in haar onderzoek, en zal er op vrijdag aan refereren op de internationale conferentie.

 

De kinderen krijgen daarnaast een spannende rondleiding over de middeleeuwse gewelven, gaan tijdens een wetenschapsdate met een RUG-student in gesprek over grafzerken en spelen het sleutelspel, waarbij ze kennismaken met de Der Aa-kerk en leren over de geschiedenis van het gebouw.