Gouden jubileum SOGK - 13 mei 2019

Datum 10 mei 2019

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Op maandag 13 mei is het 50 jaar geleden dat de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) werd opgericht door een groep verontruste burgers om het dramatische verval van talloze middeleeuwse kerken op het Groningse platteland te stoppen. Dit wordt o.a. gevierd met een feestelijke bijeenkomst voor genodigden op 13 mei in de der Aa-kerk. Vanaf maandag 6 mei is via RTVNoord het feestelijke jubileumspotje te zien (en te horen). En dit sluit niet toevallig af met: Hoera! De 50 gouden kerken van Groningen zijn open.

Feest vier je niet alleen!

De vrijwilligers van de SOGK werden en worden nadrukkelijk betrokken bij de SOGK-projecten. De aftrap van 50 Kerken Open, een project dat zonder onze vrijwilligers onmogelijk te realiseren zou zijn geweest, vindt plaats op vrijdag 10 mei. Na de eerste aarzelende toezeggingen, is dit in een stroomversnelling geraakt en inmiddels hebben meer dan zestig van de SOGK-kerken de deur los! Ook de culturele commissies van de kerken van Pieterburen, Ulrum en Vierhuizen, eveneens vrijwilligers, ontwikkelden een fietsroute langs 17 kerken van de SOGK in de nieuwe gemeente Het Hogeland. Deze start in het weekend van 11 en 12 mei. De gratis fietsroute is o.a. bij de deelnemende kerken verkrijgbaar.

 

Feest vieren doe je niet alleen, dat doen wij samen met het Pronkjewailpad, festival Terug naar het begin, Kloostermuseum Aduard, Museum Helmantel, Veur Aaltied, Pelgrimeren in Groningen, Damsterveer Appingedam. Allemaal partijen met wie we dit jaar nadrukkelijk samenwerken in een of meerder projecten. Hierbij spelen altijd een of meerdere SOGK-kerken een rol in de realisatie van een expositie, (vaar)route, theater etc.