De Afscheiding - Literaire rondleiding

Datum 09 april 2019

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Op zaterdag 20 april organiseren Uitgeverij Passage, De Stichting Oude Groninger Kerken en schrijver Marcel de Jong een literaire rondleiding in Ulrum, het dorp waar in 1834 dominee Hendrik de Cock een kerkstrijd veroorzaakte tussen een gelovig en arm volk en een liberale en rijke elite. De rondleiding begint om 14.30 uur in gebouw Irene, Hendrik de Cockstraat 3 te Ulrum.

Wandeling

De deelnemers maken een wandeling door en rondom het prachtige dorp Ulrum. Ze krijgen uitleg over alle plekken die een rol hebben gespeeld tijdens de schermutselingen in Ulrum. Ook bezoeken ze in het pastoriehuis naast de kerk de voormalig werkkamer van De Cock, met uitzicht op de kerk en de plek waar zijn dochter begraven is.

Bezoek en lezing

Verder worden de deelnemers rondgeleid in de prachtige romaans-gotische kerk uit 1255. Uiteraard horen ze de bijzondere verhalen over de strijd in de kerk. Waar hebben de militairen gestaan? Waar is gevochten?
Naast de kerk staat gebouw Irene. Hier houdt de schrijver een korte lezing over de afscheiding, waarin duidelijk wordt waarom de kerkstrijd in 1834 ook een emancipatiebeweging van de allerarmsten was. Ook voelen de deelnemers dan hoe dapper De Cock en zijn aanhangers waren. En hoe belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis. Geïnspireerd door de strijd van De Cock en zijn aanhangers nam Thorbecke de vrijheid van onderwijs, godsdienst en meningsuiting onvoorwaardelijk op in de grondwet van 1848. Zo stonden de afgescheidenen aan de wieg van het moderne Nederland.