Kerkgebouwen in Groningen: overlevenden van de geschiedenis

Datum 03 februari 2019

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Een beeldend kunstenaar en een cultuurhistoricus maakten ‘De kerk als tijdmachine’. Voor kinderen, maar ook volwassenen zullen hun ogen uitkijken. (Stijn Fens in Trouw - 1 februari 2019)

Monumentenzorg in optima forma.

Een kat in een kerkportaal, een monnik die een boek leest en een rijk uitgevoerd orgel. Door al die visuele kwinkslagen komen lang vervlogen tijden als vanzelfsprekend dichterbij. De teksten zijn soms bijna ronkend, als in een spannend jongensboek. Zo lezen we bij de Beeldenstorm (1566): “In en rondom de kerk zijn mannen en vrouwen bezig om dingen te vernielen. En die donkere lucht voorspelt weinig goeds…”

De kerk als tijdmachine.

‘De kerk als tijdmachine’ is een uitgave van Stichting Oude Groninger Kerken, die als motto voor haar beleidsplan 2017-2020 een citaat van de Groninger cultuurhistoricus Johan Huizinga koos: “Als we cultuur willen we behouden, moeten we haar blijven scheppen”. Dat doet de stichting nu al vijftig jaar en dit prentenboek – een uitgave vanwege dit gouden jubileum – uiteindelijk ook.
(Trouw: RELIGIE EN FILOSOFIE Stijn Fens, 1 februari 2019)