Van Oeckelenorgel naar Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl

Datum 12 november 2019

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) draagt op 29 november het Van Oeckelenorgel uit de voormalige kerk van Garsthuizen over aan de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl (SNO). Het orgel dateert uit 1900 en heeft vele jaren trouw dienst gedaan in de Garsthuizer kerk. Doordat die kerk ernstig in verval was geraakt en ook nog eens forse aardbevingsschade had, was restauratie niet haalbaar en werd de kerk, inmiddels eigendom van de SOGK, in 2015 gesloopt. Daarmee was er geen plek meer voor het monumentale Van Oeckelenorgel.

Unieke overdracht

In de Nicolaaskerk van Oldenzijl was de orgelgaanderij jarenlang leeg. Pas sinds 2000 stond daar een klein kistorgeltje. Daarom verzocht de SOGK het bestuur van de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl om het Van Oeckelenorgel uit 1900 daar te mogen plaatsen. In eendrachtige samenwerking tussen SOGK en SNO zijn de nodige fondsen benaderd en zo is het geld bijeen gebracht om dit bijzondere project te realiseren.

 

In juni jl. zijn de werkzaamheden gestart. Latje voor latje is een passende balustrade gemaakt voor het orgel en werd het met veel vakmanschap gerestaureerde instrument geplaatst. „Dit is een heel bijzonder en uniek project”, aldus directeur en orgelbouwer Dolf Tamminga van Mense Ruiter Orgelmakers BV uit Ten Post. Zo ervaren SOGK en SNO het ook. Voor het eerst in achthonderd jaar klinkt er een ‘écht’ orgel in de Nicolaaskerk.