Overdracht Petrus en Pauluskerk Loppersum

Datum 01 november 2019

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Op vrijdag 15 november a.s. draagt de Hervormde wijkgemeente Maarland de Petrus en Pauluskerk te Loppersum over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Met deze overdracht heeft de SOGK 93 kerken, twee synagogen, 57 kerkhoven/begraafplaatsen en negen (vrijstaande) torens in haar bezit. Na de overdracht wordt de kerk terugverhuurd aan de Hervormde wijkgemeente Maarland.

Petrus en Pauluskerk

De Petrus en Pauluskerk is een imposante kruiskerk met vijfzijdig koor en daarmee een opmerkelijk bouwwerk voor een relatief klein dorp als Loppersum. Het zal te maken hebben gehad met het gegeven dat de kerk tot aan de Reformatie decanaatskerk is geweest. Binnenin de kerk vragen de vele gewelfschilderingen de aandacht: de gewelven van het koor en de Mariakapel zijn versierd met kleurige fresco's die rond het jaar 1500 zijn aangebracht. In het koor zijn afbeeldingen van kerkheiligen en verhalen uit het Nieuwe Testament, in de Mariakapel zijn acht scènes afgebeeld uit het leven van Maria.

 

De Hervormde wijkgemeente Maarland gebruikt de kerk hoofdzakelijk voor het houden van de zondagse diensten, terwijl er ook vaak orgel- en andere concerten worden gehouden. Dit gebruik blijft in de toekomst gecontinueerd.