Verhalen Groninger kerken

De geschiedenis van de Groninger kerken bestaat niet alleen uit jaartallen, bouwstijlen en orgels. Elke kerk vertelt zijn eigen verhaal, over stenen duivels, hostiewonderen, onthoofde heilige of beenderen die in de kerkmuur werden gemetseld. Dit zijn niet alleen spannende verhalen, maar ze laten ook zien hoe rijk de historie is van het Groningerland. En ze plaatsen de kerk in de loop van de geschiedenis.

De Weense gravin van Oldehove

Sinds 1730 ligt in de grafkelder in de Liudgerkerk ligt een Weense gravin begraven. Eeuwenlang lag ze ongestoord onder de kerk en was ze in de vergetelheid geraakt, maar in 1969 kwam ze wegens graafwerkzaamheden in de kerk weer aan het licht. Ze werd aangetroffen in een zandstenen praalgraf. De grote vraag is natuurlijk waarom deze gravin het in haar hoofd haalde om de Weense salons te verruilen voor de Groningse klei? U leest er meer over in het uitgebreide verhaal over de kerk van Oldehove.