Verhalen Groninger kerken

De geschiedenis van de Groninger kerken bestaat niet alleen uit jaartallen, bouwstijlen en orgels. Elke kerk vertelt zijn eigen verhaal, over stenen duivels, hostiewonderen, onthoofde heilige of beenderen die in de kerkmuur werden gemetseld. Dit zijn niet alleen spannende verhalen, maar ze laten ook zien hoe rijk de historie is van het Groningerland. En ze plaatsen de kerk in de loop van de geschiedenis.

De rouwborden van Nuis

In het dertiende-eeuwse kerkje van Nuis hangen twaalf opvallend zwarte borden aan de witte wanden. Ze werden gemaakt na het overlijden van jonkers en edelvrouwen. Je zou het misschien niet zeggen als je de borden ziet hangen, maar ze hebben een lange zwerftocht achter de rug. De rouwborden waren van de Friese grietmanfamilies Van Teyens en Fockens en hoorden niet thuis in Groningse Nuis, maar in het Friese Beetsterzwaag. Bent u nieuwsgierig geworden naar het verhaal achter de reizende rouwborden? Lees dan gauw het verhaal van de kerk van Nuis.

De kerk van Nuis

Zie verder