Verhalen Groninger kerken

De geschiedenis van de Groninger kerken bestaat niet alleen uit jaartallen, bouwstijlen en orgels. Elke kerk vertelt zijn eigen verhaal, over stenen duivels, hostiewonderen, onthoofde heilige of beenderen die in de kerkmuur werden gemetseld. Dit zijn niet alleen spannende verhalen, maar ze laten ook zien hoe rijk de historie is van het Groningerland. En ze plaatsen de kerk in de loop van de geschiedenis.

De sacrale gootsteen van Leegkerk

In veel oude kerken bevinden zich lege nissen. Deze nissen speelden een rol in de middeleeuwse mis, maar raakten na de reformatie in onbruik. Op het eerste oog is het voor de leek niet altijd duidelijk waar de nissen voor gediend hebben, maar de verdeling van nissen in kerkgebouwen was niet toevallig. Wilt u meer weten over de verschillende functies van nissen in middeleeuwse kerkgebouwen? U kunt er alles over lezen in het verhaal van de kerk van Leegkerk.