Verhalen Groninger kerken

De geschiedenis van de Groninger kerken bestaat niet alleen uit jaartallen, bouwstijlen en orgels. Elke kerk vertelt zijn eigen verhaal, over stenen duivels, hostiewonderen, onthoofde heilige of beenderen die in de kerkmuur werden gemetseld. Dit zijn niet alleen spannende verhalen, maar ze laten ook zien hoe rijk de historie is van het Groningerland. En ze plaatsen de kerk in de loop van de geschiedenis.

De Statenbijbel van Hornhuizen

De Statenbijbel verscheen in 1637 en bevatte de eerste officiële vertaling van de Bijbel in het Nederlands. In de loop der tijd verschenen nog een aantal nieuwe moderne vertalingen van de Bijbel, maar geen van alle is zo toonaangevend geweest als de Statenbijbel. Hij staat op nummer 17 in de Canon van Nederland en is voor de strenge protestantse kerken nog steeds gezaghebbend. De kerk van Hornhuizen bezit een originele zeventiende-eeuwse Statenbijbel uit 1682. Het is een prachtexemplaar. Het verhaal van de kerk van Hornhuizen vertelt u er alles over.