Verhalen Groninger kerken

De geschiedenis van de Groninger kerken bestaat niet alleen uit jaartallen, bouwstijlen en orgels. Elke kerk vertelt zijn eigen verhaal, over stenen duivels, hostiewonderen, onthoofde heilige of beenderen die in de kerkmuur werden gemetseld. Dit zijn niet alleen spannende verhalen, maar ze laten ook zien hoe rijk de historie is van het Groningerland. En ze plaatsen de kerk in de loop van de geschiedenis.

De kat van Garmerwolde

Kan een demon er zo angstaanjagend uitzien dat zelfs andere demonen er bang voor worden? In de middeleeuwen dacht men van wel. Men ging ervan uit dat duivels in bepaalde opzichten net mensen waren en dus ook bang waren voor boze geesten. Mensen verbeeldden daarom duivelachtige gedrochten om échte demonen weren en te verdrijven. In de kerkenbouw uitte zich dat in een letterlijk monsterachtige vormgeving van de uiteinden van de dakgoten: waterspuwers of gargoyles. In Garmerwolde kunnen we ook een waterspuwer vinden. Lees er meer over in het verhaal van de kerk van Garmerwolde.