Verhalen Groninger kerken

De geschiedenis van de Groninger kerken bestaat niet alleen uit jaartallen, bouwstijlen en orgels. Elke kerk vertelt zijn eigen verhaal, over stenen duivels, hostiewonderen, onthoofde heilige of beenderen die in de kerkmuur werden gemetseld. Dit zijn niet alleen spannende verhalen, maar ze laten ook zien hoe rijk de historie is van het Groningerland. En ze plaatsen de kerk in de loop van de geschiedenis.

De Joodse bewoners van Appingedam

Hoewel de grootste joodse gemeenschappen van Nederland zich nu in Amsterdam en Amstelveen bevinden, heeft ook de provincie Groningen een actieve joodse gemeenschap. De oudste synagoge van Groningen staat echter niet in ‘stad’, maar in Appingedam. In het verhaal van de synagoge van Appingedam leest u meer over de geschiedenis van de joodse gemeenschap in onze provincie.