Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerkhof Wierhuizen

Wierhuizen kerkmodel en baarhuisje
Wierhuizen kerkmodel en baarhuisje

Op de plek waar eens de kerk stond, bevindt zich alleen nog de begraafplaats, het hek en baarhuisje. Het geheel is erkend als zelfstandig rijksmonument. In 2009 is in het kader van het project ‘Op hoogte gedacht', een kunstwerk van Meschac Gaba geplaatst.
Tijdens de Kerstvloed van 1717 kwamen veel mensen om het leven door verdrinking. In het register van weggespoelde en beschaadigde Huusen, Verdronkene Menschen etc. wordt bij Wierhuizen vermeld dat 17 huizen verwoest zijn, 40 mensen en tientallen dieren verdronken. Eén van de inwoners van Wierhuizen, Albert, overleeft de ramp op wonderbaarlijke wijze.

Op de plek waar eens de kerk stond, bevindt zich alleen nog het kerkhof met in de zuidoosthoek een lijkenhuisje. In 2009 is in het kader van het project Op hoogte gedacht, een kunstwerk van Meschac Gaba geplaatst. Het gerestaureerde baarhuisje uit de 19e eeuw is het startpunt van de ‘Landloop', een wandelroute van ongeveer 2 uur met onderweg informatie over de ontstaansgeschiedenis van het Marne landschap.

Zie verder: kerkhofwierhuizen.nl

Adres:
Wierhuisterweg 24, Wierhuizen

Word donateur
Word donateur