Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerk Solwerd

Solwerd ext voorzijde

De eerste kerk van Solwerd werd al in 1536 gesloopt na een hevige brand en het is onbekend hoe lang deze heeft gestaan. Na twee eeuwen werd er een nieuwe kerk gebouwd op kosten van jonker Adriaan Gerlacius. Tijdens het beleg van Delfzijl (1814) raakte de kerk zwaar beschadigd, maar de heer Gerlacius bleef stug geld in het kerkje stoppen en het neoklassieke kerkje met forse steunberen op de hoeken staat nog fier overeind in het Groninger Landschap.
Naast de kerk staat een houten, qua vorm afwijkende, klokkenstoel.

Tegenwoordig wordt de kerk voor allerlei doeleinden ingezet. Maandelijks geven de Vrijzinnig Hervormden een kerkdienst. Hiernaast worden er concerten en literaire avonden georganiseerd.

Zie verder: kerksolwerd.nl/

Sleuteladres(sen):