Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Liudgerkerk

Oldehove zuidoostzijde
Oldehove zuidoostzijde

Dit 13e eeuwse zaalkerkje is genoemd naar de bekende 'apostel der Groningers', de heilige Liudger. In 1664 is de kerk grondig verbouwd waarbij gebruik is gemaakt van de kloosterstenen van het in 1580 verwoeste klooster Sint-Bernardus te Aduard. Het rijke interieur van de Ludgeruskerk wordt zichtbaar nadat 'Dit is de poorte des hemels' is betreden: de zuidelijke toreningang. Sporen van de families Ewsum, De Mepsche en Ripperda zijn zichtbaar in de 17e eeuwse herenbanken met wapenschilden in houtsnijwerk. Nog meer rijkdom is te vinden in een van de twee grafkelders. Het betreft de fraai bewerkte tombe voor de Weense gravin Margaretha von Cobentzel.

In deze kerk van de Stichting worden nog regelmatig kerkdiensten gehouden. Verder wordt de kerk gebruikt voor culturele doeleinden. De kerk beschikt over een ringleiding.

Zie verder: kerkoldehove.nl/

Adres:
Kerkpad 2, Oldehove

Sleuteladres(sen):
T.P. Oosterhoffstraat 12 tel. 0594- 621604;
T.P. Oosterhoffstraat 3 tel. 06-22453303

Word donateur
Word donateur