Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerk Obergum

Obergum zuidzijde

Obergum zuidzijde

De kerk ligt op de wierde, omsloten door een kerkhof met beukenhaag. Gebouwd in de 13e eeuw, naar het oosten verlengd in de 15e eeuw. Het is een eenvoudige kerk, eenbeukig, met een driezijdig gesloten gotisch koor. In de met zadeldak gedekte14e eeuwse, aanvankelijk vrijstaande toren zitten restanten van een koepelgewelf en een uurwerk uit de 17e eeuw. In de noordoostelijke gevel van het koor is van baksteen een roedemaat gemetseld. Een roede heeft een lengte van ca. 130 cm. Op deze manier had het gehele dorp de juist maat voorhanden.

De kerk is aangewezen als "huis der gemeente" en in gebruik als sfeervolle trouwlocatie. Er worden muziekuitvoeringen en zangavonden georganiseerd. Op het kerkhof staat een kunstwerk van Pieter Laurens Mol voor het project "Op hoogte gedacht". Dit werk, Les Tranches de Vie (12 Etudes) genaamd, herdenkt de doden.
De kerk beschikt over een ringleiding.

Zie verder: kerkobergum.nl/

Adres:
Kerkpad 10, Obergum

Sleuteladres(sen):
Westerstraat 16 06-14988048