Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerk Opwierde

Opwierde zuidzijde

Opwierde zuidzijde

Op een bijna door Appingedam ingesloten wierde ligt de vermoedelijk 13e eeuwse kerk van Opwierde. Een opmerkelijk gebouw, met gevels die zijn verdeeld in twee zones en nissen versierd met vlechtwerk. Het interieur was oorspronkelijk afgedekt met gewelven. Later is er een blauwe balkenzoldering voor in de plaats gekomen. Uniek in het interieur is de zandstenen sacramentsnis. Gespaard gebleven tijdens de 'beeldenstorm' in de 16e eeuw. Tot 1888 stond op het kerkhof een houten open klokkenstoel. In 1910 werd de dakruiter op het dak geplaatst. Hierin hangt een klok die in 1489 gegoten is en vervolgens in 1903 hergegoten.

De kerk van Opwierde werd in 2008 de nieuwe repetitieruimte van de Christelijke Muziekvereniging Constantijn Huygens uit Appingedam. De muzikanten vonden hiermee een plek in de kerk om te repeteren en om concerten te geven.

Zie verder: kerkopwierde.nl/

Adres:
Opwierderweg 152, Opwierde

Sleuteladres(sen):
Niet te bezichtigen