Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerk Nieuw Scheemda

Nieuw Scheemda in ochtendnevel

Nieuw Scheemda in ochtendnevel

Na inpoldering van een deel van de Dollard ontstond in 1659 een nederzetting die werd aangeduid als Scheemderhamrik. Een nieuw gevormde hervormde gemeente splitste zich af van Scheemda. Nieuw Scheemda was geboren en begon meteen met de bouw van een kerk. Deze werd in 1661 afgebouwd en voorzien van een heus uurwerk; de wijzerplaat zit in de ‘dakkapel'. Het interieur met een balkenplafond is eenvoudig en harmonieus. De gehele inrichting, de trap incluis, stamt uit de bouwtijd. Naast de tegen de oostwand staande preekstoel hangt een zweepje om honden uit de kerk te verjagen.

Er worden geen wekelijkse diensten meer gehouden in de kerk, alleen met Kerst en bij speciale gelegenheden wordt er nog wel eens een dienst georganiseerd. De protestantse kerkgemeenschap Eexta-Nieuw Scheemda gaat inmiddels in Scheemda ter kerke.

Zie verder: kerknieuwscheemda.nl/

Adres:
Hamrikkerweg 27, Nieuw Scheemda

Sleuteladres(sen):
Hamrikkerweg 56 tel. 0598-446274;
Hamrikkerweg 60 tel. 0598-446497