Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerk Nieuw Beerta

Nieuw Beerta zuidwestzijde
Nieuw Beerta zuidwestzijde

Het eerste kerkje dat werd gesticht in Nieuw Beerta was niet al te solide; na tien jaar was het, evenals de pastorie ernstig verzakt. Aan het einde van de 17de eeuw kon een nieuwe kerk worden gebouwd. In september 1696 werd deze – tweede – kerk ingewijd. Een eeuw later kwam er ook een toren bij. In 1831 bleken kerk en pastorie, opnieuw, sterk verzakt te zijn. Architect Van der Voort was de ontwerper van de nieuwe kerk, een eenvoudig zaalgebouw met driezijdige sluiting en halsvormige beëindiging van de voorgevel,dat in 1856 gereed kwam.

Door de plaatselijke commissie worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals concerten, exposities, poëziemiddagen en theatervoorstellingen. Ook wordt de kerk gebruikt voor vergaderingen en andere bijeenkomsten van de Vereniging Dorpsbelang Nieuw Beerta. Verder wordt de kerk verhuurd voor huwelijksvoltrekkingen, uitvaartdiensten, erediensten en lezingen enz. De kerk is niet opengesteld. Indien men de kerk wil bezichtigen, kan men de sleutel ophalen bij de adressen, die vermeld staan bij de ingang van de kerk.

Zie verder: kerknieuwbeerta.nl

Adres:
Hoofdweg 18, Nieuw Beerta

Sleuteladres(sen):
Hoofdweg 47 tel. 0597-521452;
Kerkhoflaan 3 tel. 0597-521251

Word donateur
Word donateur