Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerk Nieuw Beerta

Nieuw Beerta zuidwestzijde

Het eerste kerkje dat werd gesticht in Nieuw Beerta was niet al te solide; na tien jaar was het, evenals de pastorie ernstig verzakt. Aan het einde van de 17de eeuw kon een nieuwe kerk worden gebouwd. In september 1696 werd deze – tweede – kerk ingewijd. Een eeuw later kwam er ook een toren bij. In 1831 bleken kerk en pastorie, opnieuw, sterk verzakt te zijn. Architect Van der Voort was de ontwerper van de nieuwe kerk, een eenvoudig zaalgebouw met driezijdige sluiting en halsvormige beëindiging van de voorgevel,dat in 1856 gereed kwam.

Het kerkensemble van Nieuw Beerta speelt een rol in het project Landmerken, een samenwerkingsproject van de Stichting Landschapsbeheer Groningen en de Stichting Oude Groninger Kerken. Het project levert een bijdrage aan de instandhouding en versterking van het historische en hedendaagse cultuurlandschap van de wadden.
Nieuw Beerta zal benadrukt worden als dorp van uitersten als rijk-arm, groot-klein, en zeker ook als 'heden en toekomst'.

Zie verder: kerknieuwbeerta.nl

Adres: