Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerk Fransum

Fransum luchtfoto
Fransum luchtfoto

Als enige kerk in de provincie Groningen heeft Fransum een gemetselde bakstenen preekstoel uit de middeleeuwen. Dit eenzaam gelegen kerkje is gebouwd voor de cisterciënzer monniken van Aduard. Aanvankelijk met een romaans schip met 3 traveeën. Een daarvan is later vervangen door een driezijdig gesloten koor. Westgevel en laatgotische koor zijn in de 16e eeuw gebouwd. De 17e eeuwse dakruiter heeft een achtkantige lantaarn. Bij de restauratie van 1949-1950 zijn de later ingebroken grote vensters van het schip vervangen door een drietal kleinere vensters. De wierde is nooit bebouwd; het was eigen terrein van de monniken.

Het kerkje wordt beheerd door de in 1971 opgerichte "Vroedschap Fransum". De ruimte wordt regelmatig verhuurd voor concerten en bijeenkomsten. Kerkdiensten worden er niet meer gehouden. Voor reserveringen klik hier - Vroedschap Fransum

Zie verder: kerkfransum.nl

Adres:
Fransumerweg 4, Fransum

Word donateur
Word donateur