Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Jacobuskerk

Feerwerd luchtfoto
Feerwerd luchtfoto

De kerk, genoemd naar Jacobus de Meerdere, is in de eerste helft van de 13e eeuw gebouwd. Door het pleisterwerk zijn de kloostermoppen niet meer zichtbaar. Ramen en pleisterwerk stammen uit de 19e eeuw. De kromgetrokken toren is in 1859 aan de kerk toegevoegd, het torenuurwerk in 1929. Het eenvoudige en stijlvolle interieur kreeg zijn uiteindelijke vorm in de 19e eeuw. De vloer is aangebracht tijdens de restauratie van 1992. Aan het wijken van noord- en zuidmuur is te zien dat de kerk overwelfd is geweest. Nu is het binnenste gedekt door een houten zoldering. Meubilair en zerken in de vloer zijn deels 17e eeuws.

De kerk wordt gebruikt voor rouw- en trouwdiensten, exposities, optredens en als repetitie ruimte. Ook de ZomerJazz Fiets Tour maakt deel uit van de activiteiten. De kerk biedt plaats aan circa 125 personen. De Jacobuskerk is sinds enkele jaren opgenomen in het landelijke Rustpuntennetwerk. De kerk is daarmee een officiële plek om even te rusten ofwel uit te blazen.

Zie verder: kerkfeerwerd.nl

Adres:
Valgeweg 3, Feerwerd

Sleuteladres(sen):
Valgeweg 6

Oosterweg 2 tel. 06 40485328

Oosterweg 4

Word donateur
Word donateur