Van klei tot klooster. De bouwkunst van de Cisterciënzers

Datum01 Apr - 01 Nov 2019

Tentoonstelling 2019: Van klei tot klooster. De bouwkunst van de Cisterciënzers.Te zien in Kloostermuseum Sint Bernardushof in Aduard van 1 april tot 1 november 2019. Het bijbehorende boekje met fiets-, auto- en wandelroutes is in samenwerking met de SOGK gemaakt.

Van klei tot klooster.

De Cisterciënzer kloosterorde kenmerkt zich door een strikte ascese. Dit weerspiegelt zich in hun gebouwen. Ornamenten en schilderingen worden geschuwd, de nadruk ligt op het eersteklas materiaal en de nauwgezette afwerking. In de tentoonstelling laten we de tegenstelling zien tussen de Cisterciënzer en de ‘gewone’ middeleeuwse kerkbouwstijl. Ook wordt getoond hoe het Cisterciënzer ideaal nog steeds doorklinkt in een splinternieuw klooster, het trappistinnenklooster Koningsoord in Oosterbeek.

De bouwkunst van de Cisterciënzers.

Op de zolder van het museum besteden we aandacht aan de bouwkunde. We zien oude materialen en gereedschappen. Een ware bouwexplosie werd ingezet met de introductie van de baksteen door de Cisterciënzers rond 1200. In de 100 jaar daarna werden in het Groningerland ruim 100 kerken gebouwd.
Een aantal van de mooiste is opgenomen in een boekje met fiets- auto- en wandelroutes “Juweeltjes in het groen”, dat is samengesteld in samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken. Het is o.a. te koop via onze (web)winkel.