Datum01 Jan - 31 Dec 2018

100 Jaar De Ploeg

Kunstenaarsvereniging De Ploeg werd in 1918 opgericht als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen. Een aantal jongere kunstenaars was van mening dat de mogelijkheden om te exposeren en zich te ontwikkelen te beperkt waren. Zij hoopten door samenwerking tentoonstellingen te kunnen organiseren van de leden en daarnaast kunstenaars en publiek kennis te laten maken met nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beeldende kunst, architectuur, literatuur in de vorm van exposities en lezingen.

Tot de initiatiefnemers behoorden Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink. De laatste bedacht de verenigingsnaam. Hij oordeelde dat in Groningen ten aanzien van moderne kunst nog veel terrein moest worden ontgonnen en stelde daarom de naam De Ploeg voor. De vereniging kende geen inhoudelijk programma: iedereen die zich op ‘serieuze’ wijze met kunst bezighield kon lid worden. Vanaf het begin telde De Ploeg dan ook leden die in geheel verschillende richtingen werkzaam waren.

Busexcursie - vrijdag 14 september - De Ploeg

Het landschap is de afgelopen eeuw soms drastisch veranderd, maar de kerken liggen er nog min of meer hetzelfde bij. We gaan het deze middag zelf ontdekken onder leiding van een gids. We maken deze excursie met een kleine bus, daarom is tijdig aanmelden verstandig want er kan maar een beperkt aantal mensen mee. De bus vertrekt om 12.00 uur van het Hoofdstation in Groningen, we zullen hier om circa 17.00-17.30 uur weer terug zijn.
Lees hier meer over deze excursie en geef je nu op

De Ploeg; een ontdekkingstocht naar het bekende - 26/9 t/m 7/10

Locatietheater door Iovivat met boottocht, theatrale wandeling en voorstelling in de kerk. Iovivat neemt haar publiek mee op een ontdekkingstocht door, langs, over en in de omgeving die Ploegschilders zo prachtig wisten vast te leggen; het kerkje van Oostum en het betoverende landschap daaromheen. In drie bedrijven verbinden we landschap, bevolking, het kerkje en de schilderijen tot een theatervoorstelling ter ere van de 100e verjaardag van De Ploeg.
Aan Boord
Vanaf Oostum wordt het publiek naar de Wetsingersluis gebracht om daar aan boord te gaan voor een korte tocht over een prachtig stukje meanderend Reitdiep. Daarna wordt de tocht, terug naar Oostum, te voet voortgezet.

Ploegbankjes bij kerk Oostum

Bij de kerk van Oostum werden op 5 juli 2011 twee zitbankjes onthuld die geïnspireerd zijn op schilderijen van Johan Dijkstra en Jannes de Vries: Kerkje te Oostum (geschilderd in 1922) en Oogst bij Oostum (1976). Beide kunstenaars waren lid van de bekende Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg.
Kerk en Landschap: Oostum en De PLoeg

Groninger kerken en De Ploeg

De schilders van Kunstenaarskring De Ploeg, trokken veelvuldig het Reitdiepgebied in om daar te schilderen. Ze moesten alles per fiets afleggen en het Blauwbörgje nam een sleutelpositie in. De boerderijtjes en kerken zijn veelvuldig geschilderd door vele kunstenaars. Zo ook de kerk van Oostum.
Via deze link kunt u dit bekijken

De Ploeg Avant-garde in Groningen - te koop ia onze webwinkel

In dit boek staan de jaren twintig centraal, de hoogtij jaren van de Groninger Kunstkring De Ploeg. In zes tijdperioden zijn bijdragen over ontwikkelingen, verenigingsleven, pleisterplaatsen, publieke zaken, profilering en deceptie, en internationaal perspectief. De zevende tijdperiode is die van 1945 tot 2018, hierin aandacht voor exposities en onderzoek, verzamelde werken van De Ploeg, en de positionering van De Ploeg anno 2018.
Te koop via onze webwinkel