Overig mei 2021

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Online Open Joodse Huizen-Huizen van verzet Groningen

Online Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet in Groningen Sinds 2013 wordt in stad en provincie Groningen Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet georganiseerd. Joodse oorlogsslachtoffers uit Groningen worden herdacht op de plek waar ze woonden en werkten. Ook worden verzetsverhalen gedeeld, de levensverhalen van mensen die in actie kwamen tegen onrecht en onderdrukking. Helaas is het in 2021 niet mogelijk om fysieke herdenkingsbijeenkomsten te organiseren en zal Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet opnieuw online plaatsvinden. Livestream vanuit BourtangeHet Joods Cultureel Kwartier, de landelijke projectleider van Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet verzorgt op 3 en 4 mei een programma van 13 livestreams in Nijmegen, Utrecht, Den Haag, Roermond, Amsterdam, Schoonhoven, Emmen, Winterswijk, Hoorn, en Deventer. Ook de provincie Groningen is vertegenwoordigd in dit programma. Wout van Bekkum, emeritus professor Midden-Oosten Studies, zal op 4 mei om 15:00 vanuit de synagoge in Bourtange een vertelling verzorgen over de families Sachs en Frank, die tweehonderd jaar deel uitmaakten van het Joodse leven in Westerwolde. Centraal in deze vertelling staat Siegfried Frank, die als voorzanger de diensten in de synagoge leidde. De vertelling van Wout van Bekkum is, net als de andere livestreams, te volgen via www.openjoodsehuizen.nl en via de Facebookverbinding kunnen live vragen gesteld worden. Naderhand zijn de livestreams ook via deze website terug te kijken. Podcasts In opdracht van Stichting Folkingestraat Synagoge en de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen zijn voor Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet podcasts gemaakt, waarin de levensverhalen van Joodse Groningers en verzetsmensen worden verteld. Deze podcasts zijn te beluisteren via SoundCloud en de websites van Synagoge Groningen en OVCG. Het verhaal van de huisarts Elie Cohen wordt verteld aan de hand van zijn eigen herinneringen. In tegenstelling tot Cohen, overleefde verzetsman Luppo Stek uit het Oost-Groningse Drieborg de oorlog niet. In deze podcast staat het communistische verzet centraal, waarvoor Stek een belangrijke rol vervulde. Jaap Meijer en Winschoten Vanuit Winschoten wordt op 4 mei een speciale uitzending uitgezonden via RTV-GO!. In samenwerking met het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt vertelt stadsgids Koos Akkerman vanuit het vroegere rabbinaatshuis over Saul van Messel, pseudoniem van Jaap Meijer. Het verhaal van Koos is om 19:00 uur te volgen via de lokale zender RTV-GO!. De uitzending is op 4 mei ook online te bekijken via https://www.rtvgo.nl/live-tv. Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet wordt in Groningen georganiseerd door de Stichting Folkingestraat Synagoge en het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier naar een idee van Denise Citroen. In Oldambt wordt het project georganiseerd door het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt.

Uitgesteld Terug naar het begin - Cultureel festival

Helaas is het festival vanwege uitgesteld, vanwege Corona maatregelen. Nieuwe data volgt. Afgelopen jaar hebben we het festival wegens corona moeten verplaatsen naar 28, 29 en 30 mei 2021. Hoewel het virus nog niet onder controle is, bieden de vaccinaties hoop. We hebben het goede voornemen -wanneer het toegestaan is- om op de geplande data een aangepaste editie te realiseren.Vooraf opgestelde routes, verschillende startplekken en meer locaties. We treffen de komende editie de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat je straks samen met je vriend, huisgenoot of familielid het festival veilig kunt bezoeken.Per festivaldag bieden we je verschillende routes aan, met verschillende starttijden en startlocaties. Voor de startlocaties hebben we de grotere kerken in het festivalgebied op het oog: de Nicolaïkerk in Appingedam, Petrus en Pauluskerk in Loppersum en de Stefanuskerk in Holwierde.Elke route staat gelijk aan een dagvullend programma van ongeveer 5 uren. De route bestaat uit 4 programmaonderdelen à 30 minuten en een pauze halverwege. Tussen de voorstellingen, kunstprojecten en expedities door heb je voldoende tijd om je naar de nieuwe locatie te verplaatsen.Voor vragen over bijvoorbeeld tickets of wil je je mening over deze opzet delen met de organisatie? Raadpleeg dan de website. Hopelijk tot straks in mei!